Over Boelthiek

Een stukje geschiedenis

De Gerarduskerk ligt sinds 1950 aan het Sint Gerardusplein in Gemert. Vanwege teruglopende bezoekersaantallen is er rond 1970 gezocht naar alternatieven voor het grote kerkgebouw. In 1983 kreeg architect Leo Bekkers uit Gemert de opdracht om een concreet plan te maken. Dit plan voorzag in de combinatie van een verkleinde kerk, met op de begane grond de plaatselijke bibliotheek en op een aangebrachte verdieping daarboven acht woningen. De ruimte van de bibliotheek werd eigendom van de gemeente Gemert en de woningen van Goed Wonen. Voorwaarde voor deze ingrijpende herbestemming was dat het uiterlijk van het kerkgebouw zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat gehandhaafd zou blijven. De laatste eredienst heeft inmiddels plaatsgevonden en de bibliotheek is verhuisd naar een andere locatie.

Een blik vooruit


Woningbouwcorporatie Goed Wonen Gemert heeft de Gerarduskerk gekocht, met als doel om het gebouw beschikbaar te stellen voor wonen, zorg en ontmoeten.
Samen met diverse stakeholders worden er op dit moment plannen gemaakt voor de herbestemming van de kerk.

Bruisende plek in Gemert

In de tussentijd wordt de Gerarduskerk gebruikt voor maatschappelijke initiatieven. Gezien de oorspronkelijke functie van het gebouw, een kerk waar mensen elkaar ontmoeten, is Goed Wonen op zoek gegaan naar een manier waarop ontmoeten, wonen en werken hand in hand gaan. Zo is het idee ontstaan van Boelthiek. Een bruisende plek in Gemert waar Gemertenaren elkaar kunnen ontmoeten.

Op zoek naar een locatie?

Boelthiek is er niet alleen voor maatschappelijke organisaties, maar voor iedereen in Gemert-Bakel. Voor huurders uit de buurt die elkaar willen ontmoeten, voor wijkondersteuners en voor instellingen die een plek nodig hebben om elkaar te spreken, ontmoeten of samen te werken. Door het gebouw samen te gebruiken, komen we erachter welke ontmoetingsfunctie de kerk op de lange termijn moet hebben.
Heb je een locatie nodig? Denk dan vooral aan de kerk. Informeer bij Goed Wonen naar de mogelijkheden.

De naam Boelthiek

De naam Boelthiek is ontstaan uit de letters van het woord ‘bibliotheek’. Voorheen was de bibliotheek namelijk gevestigd in de Gerarduskerk. De letters ‘bibliotheek’ vind je nu nog terug in de prachtige gele letters op de gevel. Die letters komen op de gevel terug in ‘Boelthiek’ en de twee letters die overblijven komen als lampen in het gebouw terug.

Heb je een vraag over de mogelijkheden in Boelthiek? Neem dan contact op met Goed Wonen Gemert via info@goedwonengemert.nl  of  0492 –  348888

Cookiestatement • Disclaimer • © 2019 Boelthiek

color
https://boelthiek.nl/wp-content/themes/maple/
https://boelthiek.nl/
#eaeae6
style2
default
Loading posts...
/var/www/vhosts/mijngoedwonen.nl/boelthiek.nl/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
no
yes
off
off
on